Venus

Venus

Är den andra planeten från solen och den är nästan lika stor som jorden. Den ses ofta i gryningen och skymning därav har den fått sitt smeknamn aftonstjärnan eller morgonstjärnan. Förutom solen och månen så är den himlakroppen som syns bäst på himlavalvet. Planeten har ett väldigt molntäcke och dess atmosfär består främst av koldioxid men också kväve, svaveldioxid och vattenånga.

 

Venus och Merkurius är de ändå två planeterna som saknar månar. Den yttre delen av Venus består av en 40 km tjock bergsskorpa. Skorpan är fylld av kamrar med magma, dvs smällt berg. Under det här lagret så roterar en tjock klibbig vätska, den är ca 3000 km djup och det är otroligt varmt där.

 

Atmosfärs-trycket resulterar i en extra stor växthuseffekt som höjer temperaturen till mellan 400 och 500 °C Detta gör att Venus yta är mycket varmare än Merkurius, även om Venus ligger mer än dubbelt så långt bort från solen än vad Merkurius gör.

 

Vattenångan på Venus förstörs av ultraviolett strålning från Solen, det gör att vätet joniseras det och blåser bort av solvinden. Den teorin förklarar varför Venus saknar vatten. Syret bind i mineralerna i marken pga avsaknad väte.

 

- Jasmine Landström Baker


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0