Jorden

Jorden
Heter egentligen Tellus och är den tredje planeten från solen, det är den största av de sk. Stenplaneterna i solsystemet. Jorden har en naturlig satellit vid namn Luna, eller månen, som de flesta kallar den. Jorden är den enda himlakroppen där man vet att liv existerar. Det är också den enda planeten som har vatten på ytan. (79 6, varav 97 % är havsvatten och 3 % är färskvatten).
Planeten bildades för över 4.54 miljarder år sedan och levande individer började skapas en miljard år från det att jorden bildades. Från rymden så ser det ut som att jorden är ett perfekt klot. Dess rotation och centrifugalkraft har en påverkan på den elastiska jordmassan och den är större vid ekvatorn och vid polerna. Jordens yttre lager är uppdelade i olika segment sk kontinent-plattor som långsamt rör sig över jordens yta.
Atmosfären består av 79 % kväve och 21 % syre och en massa vattenånga, argon, koldioxid och massa andra gaser. Jorden ligger såpass långt bort från Solen att vatten på jorden borde frysa, men eftersom att vi har växthuseffekt så hålls temperaturen hög. Medelavståndet till Solen är 149,597 87 miljoner km.
Jorden har kortast dygn, det tar 23 timmar, 56 minuter och 4,09 (ca) sekunder för jorden att snurra runt sin egen axel. (ca 24 timmar)
Den minsta temperaturen som har mäts naturligt på jorden är -89 °C, medeltemperaturen är 14 c och den högsta temperaturen som har mäts är 57,7 °C
(Även månen är med på den här bilden, och då kan ni se hur stor den är i förhållande till Jorden)
- Jasmine Landström Baker
Wow, du kan verkligen det här!
riktigt bra skrivet!!!